Wetenschappelijk onderzoek
Internationaal
De Rijksuniversiteit Groningen heeft tussen 2012 en 2014 onderzoek gedaan naar de effectiviteit van KiVa. Uit dit onderzoek blijkt onder meer dat op KiVa-scholen, na twee jaar, het aantal leerlingen dat aangeeft gepest te worden met 63% daalt. Ook in onder andere Finland en Italië blijkt dat KiVa werkt, ook op lange termijn: hoe langer een school met KiVa werkt, hoe sterker pesten wordt teruggedrongen.
Bron: De onderzoekers van 5 universiteiten en het Trimbos Instituut (Nederland) bekeken voor het eerst de effectiviteit van 10 antipestprogramma’s door 8 000 kinderen vertrouwelijk naar pesten te vragen. Ongeveer 1 op de 14 kinderen zei meerdere keren per week te worden gepest. Dit is meer dan gedacht! Onderzoeker en hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Utrecht Bram Orobio de Castro kwam tot het besluit dat een viertal programma’s, waaronder KiVa, effectief werken.
Blijvend onderzoek naar verbetering
Uniek aan KiVa is de intensieve samenwerking tussen wetenschappers, schoolbegeleiders en schoolpersoneel. We kunnen veel van elkaar leren. Met de ervaringen van scholen wordt KiVa continu verder ontwikkeld. Zo wordt er goed gekeken welke behoeften er bij scholen leven. Vervolgens wordt uitgezocht hoe het programma daarop kan worden aangepast. Alle verbeteringen zijn gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek. De cruciale vraag is daarbij: wat werkt, voor wie, wanneer en waarom? Antwoorden op deze vraag leveren nieuwe inzichten op, waardoor pesten nog verder kan worden teruggedrongen en het programma beter kan aansluiten bij alle type scholen, leerkrachten en leerlingen. Tenz kan rekenen op de steun van de Universiteit van Groningen (Nederland), de Universiteit van Turku (Finland), de KU Leuven en de Thomas More Hogeschool.