Gevolgen van pesten
As er in een groep gepest wordt, ondervinden alle groepsleden daar negatieve gevolgen van.
Gevolgen voor de slachtoffers
Slachtoffers worden doorgaans op verschillende manieren gepest. Onderzoek laat zien dat na verloop van tijd ook andere klasgenoten (dus niet de pesters) het slachtoffer negatief beoordelen. Pestslachtoffers zijn vaak angstig, eenzaam en hebben sneller last van depressies dan kinderen die niet gepest worden. Sommige van deze gevolgen zijn op latere leeftijd nog voelbaar. Zo hebben volwassenen die in hun schooltijd gepest zijn veelal een lager zelfbeeld en vinden zij het soms moeilijk om andere mensen te vertrouwen. Ze hebben bovendien een grotere kans om last van psychische problemen te krijgen.
Gevolgen voor de pesters
Ook pesters ervaren negatieve gevolgen van hun pestgedrag. Onderzoek toont aan dat de kans groot is als pesters volwassen zijn, dat zij agressief en/of gewelddadig hun problemen oplossen als zij op jonge leeftijd niet (goed) gecorrigeerd werden.
Gevolgen voor de klasgenoten/buitenstaanders
Klasgenoten die niet direct bij het pesten betrokken zijn, ervaren meerdere negatieve consequenties van pestgedrag in de groep. Zij voelen zich minder veilig in de klas, hebben een lager welbevinden en hebben minder zelfvertrouwen. Bovendien kunnen zij zich soms schuldig voelen, omdat ze niet ingegrepen hebben. Daardoor liggen hun leerprestaties lager en gaan zij met minder plezier naar school.
Gevolgen voor de leerkrachten
Uit onderzoek blijkt dat leerkrachten niet altijd goed weten hoe ze moeten omgaan met pestgedrag. Zij voelen zich vaak onbekwaam en dit beïnvloedt hun welbevinden. Leerkrachten houden zich het liefst bezig met hun passie, namelijk lesgeven. Groepsproblemen, zoals pesten, zorgen er voor dat zij daar minder mee bezig kunnen zijn.